יום חמישי, 11 ביוני 2009

סוכרת: מחקר ישראלי מציע תקווה לטיפול חדשני

בעקבות כתבה שפורסמה ב- Ynet
פורסם: 10.06.09, 10:47

חוקרים באוניברסיטה העברית הצליחו לייצר מולקולות המפעילות אנזים בשם AMPK, הממלא תפקוד שאינסולין לא מצליח למלא אצל חולים בסוכרת מבוגרים. בעתיד ניתן יהיה לבסס על המולקולות תרופה שתטפל בחולי סוכרת .

טכנולוגיה חדשה שפיתח החוקר פרופ' שלמה ששון, מביה"ס לרוקחות באוניברסיטה העברית, עשויה להוביל לפיתוח טיפול חדשני ויעיל יותר בסוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים). הטיפול יתבסס על תרופה הניתנת דרך הפה, שתווסת את רמות הגלוקוז בחולי סוכרת ותחליף טיפולים פחות יעילים. עבור עבודתו פורצת הדרך קיבל אתמול (ג') ששון את פרס קיי לפיתוחים חדשניים, במסגרת מושב חבר הנאמנים של האוניברסיטה העברית.
פרופ' שלמה ששון

סוכרת סוג 2 היא מחלה נפוצה אשר צפויה להשפיע על 380 מיליון איש ברחבי העולם תוך 20 השנים הקרובות. המחלה נגרמת בגלל בעיה בתגובה רקמות שונות כגון שרירי השלד להורמון האינסולין. במצב זה, מפריש הלבלב כמויות הולכות וגדלות של אינסולין, בתקווה כי רקמות הגוף יגיבו להורמון, עד שבשלב מתקדם, אוזלים מאגרי האינסולין בלבלב כליל.

היעדר אינסולין בגוף גורם להצטברות גלוקוז בדם ובשתן, אשר יכולה לסיבוכים קשים בתפקוד הרקמות בגוף. הטיפולים התרופתיים נגד סוכרת הקיימים כיום מיועדים לויסות רמות הגלוקוז בדם, אולם מאחר שהתרופות הקיימות אינן תמיד יעילות או אינן יעילות לאורך זמן, חולים רבים נזקקים גם להזרקת אינסולין.

פרופ' ששון, יחד עם שותפיו למחקר פרופ' ארול צ'ראסי ופרופ' יהושע כצהנדלר ותלמידי מחקר, מצאו כי רמות גבוהות של הפחמימה קסילוז מעלות את הרמות של כניסת גלוקוז לשרירי שלד. החוקרים השתמשו בסוכר הקסילוז כאב-טיפוס לתכנון ולסינתזה של מולקולות חדשות, שתוכלנה להעלות את קצב קליטת הגלוקוז לשרירי השלד. בכך הן ממלאות את התפקיד שאמור למלא האינסולין, במצב בריאותי תקין.

במחקר נמצא כי ריכוזים נמוכים של חלק ממולקולות החדשות הללו העלו ביעילות את קצב קליטת הגלוקוז, הן בתרביות תאים והן בעכברים סוכרתיים. נמצא שחומרים אלה אינם מחקים את מנגנון פעולת ההורמון האינסולין, אלא מפעילים אנזים הנקרא AMPK. כאשר אנזים זה מופעל, כמות הגלוקוז הנקלטת בשרירי השלד גדלה גם בהעדר אינסולין.

הטכנולוגיה מוסחרה בשנת 2008 על ידי יישום, החברה לפיתוח המחקר של האוניברסיטה העברית, לחברת DIAB הצרפתית, אשר תפתח תרופות לסוכרת המבוססות על המחקר.


מקור: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3729060,00.html

אין תגובות: